Elke week staat er meestal minstens één artikel in CoinDesk, een blurb in een nieuwsbrief en verschillende grafieken in de Twittersphere over bitcoin’s correlatie met iets dergelijks.
Deze week werd ons verteld dat de 60-dagen correlatie tussen goud en bitcoin (BTC) all-time highs had bereikt. Vorige week stond in ons maandrapport een grafiek van de correlatie van BTC met de DXY dollar-index. Enkele weken daarvoor stond de correlatie met de S&P 500 in de krantenkoppen.
Als je je duizelig voelt van de snelle wendingen van de correlatiemetrische zaken, dan sta je er niet alleen voor. Maar je kunt er maar beter aan wennen, want de fascinatie voor de correlatiestatus van BTC zal waarschijnlijk niet snel vervagen.
Wat dit onthult over bitcoin is intrigerend. Het is niet zozeer de correlatiemaatstaven op zich – ze zijn leuk om naar boven en beneden te kijken, maar ze zijn niet het diepere verhaal. Het diepere verhaal is waarom het voor ons zo belangrijk is.
Als we wijzen op de toenemende correlatie van BTC met de S&P 500, goud, avocado’s of wat dan ook, dan zoeken we naar een handvat voor het heersende verhaal. We hopen dat de correlaties ons een aanwijzing zullen geven.
BTC is een moeilijke troef om vast te pinnen. Het is een schaarse troef zoals goud, maar dan met een hardere dop. Het kan gebruikt worden voor pseudonieme transacties, net als contant geld. Het is een speculatief bezit voor velen, zoals aandelen. Het is een weddenschap op een nieuwe technologie, zoals een groeiaandelen. Het is een afdekking tegen een ineenstorting van de dollar, een manier om financiële inclusie te verspreiden, een investering in de financiële evolutie, een politieke verklaring. Het is allemaal, of geen van deze, afhankelijk van uw intellectuele inslag, economische filosofie en stemming.
De vertelling die we kiezen voor bitcoin doet er echter wel toe. Het vormt niet alleen onze investeringsthesis rond het goed, maar het beïnvloedt ook onze waarderingsmethoden. Extrapoleren we de potentiële prijs ervan aan de hand van de omvang van de goudmarkt? Het betalingsuniversum? Transactiekosten? Iets anders helemaal anders?
Dus, geconfronteerd met zo’n glibberig verhaal, kijken we naar correlaties om het verhaal te vertellen. Als het sterk gecorreleerd is met goud, dan ziet de markt het als een veilige haven. Als het nauwer verbonden is met de S&P 500, dan is het een riskante investering. Als bitcoin’s correlatie met de dollar-index plooit, dan is het een hedge.
We kijken naar de markt om ons te vertellen wat bitcoin’s verhaal is. Maar dit creëert een feedbacklus (Volg goud! Volg Nasdaq!) die helpt om de volatiliteit van de bitcoin te bestendigen, en die vaak uit de koers wordt gegooid door de evoluerende aard van de markten.
Maak er een goede van
De 60-dagen correlatie van BTC met de S&P 500 is de laatste tijd afgenomen. Dat moet betekenen dat het niet langer een risicodragende factor is. De toenemende correlatie met goud bevestigt dat, waardoor BTC weer in het verhaal van de veilige haven terechtkomt.
Maar wacht. Je hebt vast gehoord dat Bitcoin Code de afgelopen dagen geen goede run heeft gehad. Je hebt waarschijnlijk ook gehoord dat Tesla het deze week bijzonder slecht heeft gehad. Ik vraag me af of ze gecorreleerd zijn.
Weet je wat? Het lijkt erop dat BTC’s correlatie met TSLA toeneemt! BTC is nu meer gecorreleerd met TSLA dan met de S&P 500. Dat moet betekenen dat de bitcoin nu wordt gezien als een technische voorraad. Nee wacht, het wordt gezien als een proxy voor de markthype. Nee wacht, ik bedoel dat het wordt gezien als een maanschot.
Natuurlijk, ik maak een grapje, maar het punt dat ik probeer te maken is dat kortetermijncorrelaties een goed verhaal kunnen vertellen, maar ze zijn niet zo betekenisvol.
Met een gelukkig einde
Correlaties zijn gebaseerd op prijsbewegingen, die vooral in deze gekke tijden niet altijd beantwoorden aan het gezond verstand. De prijzen zijn over het algemeen losgeraakt van fundamentele factoren en worden door het sentiment verdrongen. Sentiment voedt het momentum, wat we vaak verwarren met een trend; het bestendigt ook de richtinggevoeligheid van de prijzen, wat de correlaties kan overdrijven.
Toch kan het sentiment snel omslaan als beleggers zenuwachtig zijn, en er is genoeg om zenuwachtig over te zijn. Het verhaal verandert weer.
Dit grijpen naar gegevens om een verhaal te ondersteunen, onthult onze zeer menselijke behoefte om bitcoin in de context te plaatsen van dingen waar we al bekend mee zijn. Als het in een bepaalde mentale box gaat, is het makkelijker te begrijpen en makkelijker om beslissingen te nemen. Dozen zijn comfortabel. Toch zijn ze op de lange termijn onhoudbaar.
Op de korte termijn ook: Deze markten zijn gek, en dozen worden overal verpletterd. Bitcoin, dat nooit thuishoorde in een doos die we kennen, springt van het ene naar het andere verhaal, zoals verteld door correlatiemetingen.
Ik hou net zoveel van een goede grafiek als iedereen, waarschijnlijk nog meer (ik ben tenslotte een analist), en ik ben van plan om de getallenverhalen met belangstelling te blijven bekijken. Maar eerder dan gebruik te maken van terugkeerverhoudingen als een narratieve kruk, zal ik een oogje in het zeil houden op wat ze zeggen over wat de investeerders zoeken.
Voor marktbewegingen op korte termijn, is wat wij denken het verhaal van de bitcoin niet zo belangrijk als wat andere mensen denken het verhaal van de bitcoin is. Andere mensen bewegen de markt, dus we moeten weten welk activakader ze gebruiken. De correlatieverhalen zijn daar nuttig voor.
Voor lange termijn marktbewegingen zijn correlaties meer van belang voor portefeuillediversificatie dan voor iets anders. In de niet al te verre toekomst zullen de markten hopelijk minder verwarrend zijn en zullen zelfs de kortetermijncovariantie en andere relaties wellicht stabieler zijn, en gemakkelijker te gebruiken voor planningsdoeleinden. Tegen die tijd zullen zelfs bitcoin’s correlaties misschien minder belangrijk zijn voor het verhaal en meer voor de allocatieberekeningen.
Tegen die tijd hoeven we hopelijk geen bitcoin meer in een vooropgezette doos te stoppen. Het zal zijn eigen verhaal hebben gevonden, begrijpelijk voor iedereen.
Lijnen trekken
Investeerdersactivisme komt tot crypto. Technisch gezien is het niet de eerste keer, maar voor zover ik weet is het de eerste keer dat een institutionele belegger het initiatief neemt, wat het in een meer publieke arena duwt met mogelijk verstrekkende gevolgen.
De in Californië gevestigde hedgefondsmanager Arca voert zijn campagne op om het gedecentraliseerde uitwisselings- en voorspellingsmarktplatform Gnosis, dat 12,5 miljoen dollar ophaalde in een initieel muntaanbod van 2017 (ICO), te herzien. De klacht van Arca is dat het project zijn initiële ICO-opbrengst en dus zijn balans heeft zien vermenigvuldigen door de stijging van de prijs van ETH, en toch geen producten heeft geproduceerd die waarde toevoegen aan de munthouders.
Arca staat erop dat Gnosis ten minste handelt tegen de intrinsieke waarde van haar schatkist, die tegen de huidige prijzen $139 per GNO (de penning van het platform, die op het moment van schrijven een marktprijs van $67 heeft), en dat de verkeerde prijsstelling het gevolg is van slechte beslissingen van het management. De investeerder heeft het management voorgesteld om het grootste deel van zijn kasmiddelen te gebruiken om een bod uit te brengen op alle uitstaande GNO’s. Dit zou elke penning op ongeveer $90 waarderen, wat een fatsoenlijk rendement oplevert voor vroege investeerders. Sinds het rapport van Arca’s voorstel vorige week uitkwam, is GNO 34% in prijs gestegen (op het moment van schrijven), terwijl de bitcoin in dezelfde periode met 4% is gedaald.
Het interessante deel is niet de potentiële flip voor investeerders als ze de bovenkant verdringen. Wat belangrijk is, is hoe het het gesprek rond symbolische investeringen verandert, op zoveel niveaus.
Ten eerste zal het een gezonde discussie over verantwoordelijkheid ontketenen. Muntstukken, vooral die welke in de hoogtijdagen van 2017 zijn uitgegeven, zijn licht gereguleerd of zelfs helemaal niet, zonder duidelijk afgebakende verplichtingen. Deze discussie zou het veld kunnen professionaliseren en andere institutionele beleggers kunnen aanmoedigen om belangstelling te tonen.
Ten tweede zou het de definitie van „token“ kunnen verfijnen. Is het als een risico-investering, waarbij van beleggers wordt verwacht dat zij hun portefeuillebedrijven helpen in ruil voor een groter potentieel rendement? Toch zijn durfkapitaalinvesteringen niet liquide, en penningen tot op zekere hoogte wel. Is het dus meer als aandelen, in welk geval hebben de houders van penningen rechten? Arca CIO Jeff Dorman is van mening dat de holding van zijn bedrijf als een rentevrije lening is, die komt met de verwachting dat geldschieters op de hoogte worden gehouden van de voortgang van de lener en de plannen voor de opbrengst. En, ten derde, het zou investeringsstrategieën kunnen beïnvloeden. We hebben de prijs van GNO de afgelopen dagen zien stijgen, vermoedelijk in de verwachting dat het management zal luisteren naar de eisen van Arca. Zullen we zien dat activisten opzettelijk penningen verzamelen om de koers van een bedrijf te beïnvloeden?
Tot slot zou dit een aantal innovaties op het gebied van governance kunnen uitlokken. Naast het feit dat beleggers collectief aandringen op meer transparantie en verantwoording, zouden we een aantal protocol- of algoritme-aanpassingen kunnen gaan zien. Hoe zou het beleggersactivisme eruit kunnen zien op stakingnetwerken, waar de hoeveelheid penningen die je in bezit hebt programmatisch bepaald wordt door de zeggenschap die je hebt over bepaalde bestuurskwesties? Wat als een belegger die positie wil benutten om meer invloed uit te oefenen dan het protocol voor ogen stond? Hoe kan een project zichzelf beschermen tegen roofdieren?
Gezien de omvang van het probleem en wat het betekent voor de evolutie van de uitgifte van penningen als fondsenwervingmechanisme en als waardepropositie, is deze situatie de moeite waard om in het oog te houden. Het initiatief van Arca zal uiteindelijk waarschijnlijk over veel meer gaan dan een eerlijk rendement op een investering.
Weet iemand al wat er aan de hand is?
Nu de gestage groei van COVID-19 gevallen over de hele wereld meer nadruk legt op de hobbelige weg naar een vaccin, lijkt de onzekerheid over de timing van een economisch herstel over te slaan in de waardering van de aandelenmarkten. S&P en Nasdaq kijken op schema om hun tweede week van dalingen te hebben, voor het eerst sinds maart.
Te midden van de groeiende onzekerheid had BTC ook een dalende week, waardoor het aanzienlijk ondermaats presteerde op het gebied van goud en aandelen en zijn 30-dagen volatiliteit een impuls kreeg.
Hoewel de volatiliteit van de aandelenmarkten misschien terug is met een wraakactie, ligt de VIX nog steeds ver onder het niveau van juni, en ongeveer op het niveau van december 2018. Met andere woorden, dit is niet al te ongewoon.
Zowel de laatste cijfers voor de Amerikaanse werkloosheid als voor de consumentenprijsindex liggen iets hoger dan verwacht, wat bijdraagt aan de algehele ongerustheid. Als gerenommeerde investeerder heeft Stanley Druckenmiller het verhitte debat tussen degenen die inflatie verwachten en degenen die deflatie verwachten, opnieuw aangezwengeld en verwacht dat er meer aandacht wordt besteed aan het verhaal van de bitcoin als inflatieafdekking.
CHAIN LINKS
Mijn collega Nathan DiCamillo laat zien hoe we de beursgang van INX, het eerste geregistreerde aanbod van beveiligingsmunten in de VS, kunnen volgen en geeft meer inzicht in hoe de uitgifte zal werken. TAKEAWAY: Dit is een eye-opening kijk op de transparantie van een effectenmuntaanbod, vs. een normaal effectenaanbod. U kunt de effecten daadwerkelijk zien bewegen, in real time. Dat, plus het innovatieve bedrijfsmodel erachter, en de evolutie van de kapitaalmarkten die ze vertegenwoordigen, en het feit dat het de eerste symbolische verkoop is die zich registreert voor de retaildistributie bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, maken deze uitgifte de moeite waard om te volgen.
Een andere emissie die het bekijken waard is, is die van Diginex, het in Hongkong gevestigde bedrijf achter de onlangs gelanceerde EQUOS.io-cryptobeurs. Deze week kondigde het aan dat het $20 miljoen van vier familiebureaus en een haagfonds, voor een verwachte Nasdaq-notering later deze maand via een bedrijf voor speciale doeleinden heeft opgeheven (SPAC). TAKEAWAY: Dit zal de eerste crypto-uitwisseling zijn om een openbare lijst in de V.S. te maken, evenals een aanwijzing van openbare rente in de infrastructuur van de crypto-markt. Voor investeerders is het een beursgenoteerd spel over de groei van het ecosysteem. Voor analisten is het een welkome blik op de rekeningen van een deelnemer aan de marktinfrastructuur, wat nog interessanter zou kunnen zijn nu de geruchten over een Coinbase notering blijven circuleren.
De marktgegevens van opties laten een opwaartse trend zien in het verhandelde volume van ether (ETH) in de afgelopen maanden, wat duidt op een groeiende angst voor een koersdaling. TAKEAWAY: De bitcoin (BTC) put-call ratio is vlak over dezelfde periode, wat impliceert dat de hedging specifiek is voor ETH. Dit zou kunnen wijzen op een grotere bezorgdheid over de kwetsbaarheid van de recente instroom in sommige decentrale financieringsplatforms (DeFi) en de mogelijke impact op de congestie en de symbolische prijs van het netwerk.
De recente groei in bitcoin „accumulation addresses“, of adressen met ten minste twee inkomende bitcoin transfers in de laatste zeven jaar en geen uitgaven, zou kunnen wijzen op een groeiende steun voor bitcoin ondanks de minder goede prijsprestaties. TAKEAWAY: Dat we zelfs deze metriek kunnen extraheren is een voorbeeld van de unieke datasets die beschikbaar zijn voor crypto-activabeleggers. Stel je voor dat je dit niveau van informatie hebt met traditionele activa.
Meer dan 30% van de nieuwe klanten bij bitFlyer, een van de toonaangevende Japanse cryptobeurzen, zijn in de 20, volgens een recent onderzoek. TAKEAWAY: Het is geen nieuws dat millennials geïnteresseerd zijn in crypto activa. Vorig jaar onthulde investeringsbeheerfirma Charles Schwab in een driemaandelijks rapport dat bitcoin de vijfde meest populaire investering onder zijn duizendjarige klanten was. In een rapport van JPMorgan dat vorige maand verscheen, werd ook de hang naar bitcoin boven goud door millennials gemarkeerd.
De firma Wave Financial van het investeringsbeheer heeft zijn eerste investeringsronde van clià „nten voor het Digitale Fonds van de Golf Kentucky Whiskey 2020 ontvangen, dat het van plan is om in een jaar of twee te symboliseren. TAKEAWAY: Ik neem dit op als een voorbeeld van hoe interessant het gemerkte veiligheidsveld binnenkort zal worden. Het moet duidelijk zijn dat het bezit van een fund token je geen toegang geeft tot de whisky. Het geeft u wel de mogelijkheid om te delen in de winst wanneer de whisky uiteindelijk aan de groothandel wordt verkocht. Ja, dit zou kunnen worden bereikt zonder tokenisatie. En het is nog maar de vraag hoe comfortabel beleggers met dit concept zullen zijn. De investering is tot nu toe nog relatief klein, maar zal het bekijken waard zijn.
Podcast-afleveringen die de moeite waard zijn om naar te luisteren:
- Waarom Bitcoin-investeerders zich geen zorgen maken over deze prijs? – Nathaniel Whittemore, The Breakdown…
- Absolute Raging Mania‘: Beroemde Investeerder Druckenmiller denkt dat 10% inflatie mogelijk is – Nathaniel Whittemore, The Breakdown
- Hoe het monetaire beleid de Amerikaanse veerkracht ondermijnde – Nathaniel Whittemore, de verdeling
- Avichal Garg en Curtis Spencer (Elektrisch Kapitaal) op ontwikkelaarsgemeenschappen, het bijeenbrengen van institutioneel kapitaal en meer – Matt Walsh, On the Brink